Skanska spouští prodej druhé etapy Modřanského cukrovaru, standardem jsou FVE, recyklace vody a zelené střechy

Skanska zahájila prodej druhé etapy Modřanského cukrovaru, která nabídne 126 bytů ve čtyřech bytových sekcích. Mimořádný standard projektu charakterizuje především modrozelená infrastruktura a hospodárné bydlení zaměřené na udržitelnost, inovace a dobré sousedské vztahy. Z pohledu energetiky se domy přibližují k pasivnímu standardu v nejvyšší kategorii energetické náročnosti PENB – A. Každý byt už bude čerpat energii z fotovoltaických panelů na střeše a obyvatelé mohou využívat recyklovanou vodu. S výstavbou developer počítá letos v zimě s předpokladem dokončení v roce 2025.

Modřanský cukrovar - townhouse

V nabídce jsou byty s převahou dispozic 2kk až 4kk, nechybí ani malometrážní 1kk, největší 5kk nebo tzv. townhouse byty – moderní lofty, které nabídnou privátní přístup přímo z vnitrobloku. Všechny byty mají předzahrádku, terasu nebo balkon a náročná klientela ocení velké terasy s pergolou v ustupujících patrech a přípravu na vířivku. V parteru vyroste 6 komerčních jednotek a v podzemních podlažích budou prostory pro ukládání domovního odpadu, sklepy, úklid, kolárna s kočárkárnou, ale také systém pro recyklaci tzv. šedé vody, garáže s přípravou pro nabíjecí stanice pro elektromobily, a místnosti technického vybavení.

Polootevřený vnitroblok bude vybaven prvky drobné architektury a městským mobiliářem určeným pro odpočinek i zábavu dětí a dospělých. Bohatě osazená zeleň zajistí kvalitní mikroklima i přirozené stínění v letních dnech. Veřejné prostranství odráží nejnovější trendy v přístupu k práci s okolní krajinou a zakládá se na konceptu modrozelené infrastruktury, která efektivně pracuje s vodou a zelení. Zároveň nabídne dostatečný prostor pro komunitní setkávání a postupně v areálu vznikne také centrální náměstí, amfiteátr, a dále prvky, které budou součástí revitalizace nábřeží.

Roli generálního architektonického studia zastává v celém projektu ateliér Chybík + Krištof, o podobu druhé etapy se postaralo ve spolupráci se studiem Loxia, které jednotnému celku přidává pestrost a osobitost v detailu. Za výslednou podobou veřejných prostranství stojí ateliér Flera Ferdinanda Lefflera. Na celkové podobě se podílela také veřejnost díky veřejné participaci a česká umělecká scéna, která obohatí klíčová místa ve veřejném prostranství o umělecké prvky vybrané v soutěži ART.cukrovar.

Domov připravený na budoucnost

Modřanský cukrovar je synonymem pro jedinečnost a udržitelné bydlení. Aplikujeme zde technologie, které se v budoucnu stanou standardem našeho bydlení. Kromě fototermiky tu díky nové legislativě pracujeme už i s větším využitím fotovoltaiky a zaměřujeme se na recyklaci vody a materiálů, které budou k vidění i v rámci veřejných prostranství. Věřím, že tvoříme místo, které se stane novou dominantou a pýchou naší metropole.
Petr Dušta, manažer projektu, Skanska Residential

Modřanský cukrovar je premiantem z pohledu hospodaření se základními zdroji jako jsou energie, voda a materiál. V rámci energetiky dosahuje mimořádně nízké náročnosti v nejvyšší kategorii PENB – A, kde vychází oproti legislativnímu standardu o 44 % úsporněji. Na střechách budov se nachází 93 fotovoltaických panelů, které uspoří energii nejen ve všech domácnostech, ale také ve společných prostorách. Spotřebu plynu na předehřev teplé užitkové vody zase sníží 63 fototermických panelů a nově také rekuperace odpadního tepla z recyklované, tzv. šedé vody. Přehřívání bytu budou bránit exteriérové žaluzie a čerstvý vzduch zajistí rekuperační jednotka, která současně šetří až 80 % tepelných ztrát větráním.

Areál je postavený na propracovaném systému hospodaření s pitnou, dešťovou i užitkovou vodou, který splňuje tzv. LID koncept (Low Impact Development), tedy šetrné zacházení s vodou v rámci lokality. Recyklovaná voda se vedle splachování toalet může využívat také pro praní v automatických pračkách, ani kapka dešťové vody se neodvádí do kanalizace a v každém kohoutku se nachází úsporné armatury. Celkem se tak spotřeba pitné vody nižší o 47 %, tj. 51 l vody denně na obyvatele.

Klíčovým příspěvkem k udržitelnosti je zde využití recyklovaného betonu „rebetong“, který se ve Skanska vyrábí ze stavební suti a nahrazuje tak přírodní kamenivo. Typicky odpadový materiál se využije i pro nosné konstrukce domů. Jedná se o klasický příklad upcyklace, kdy hodnota recyklovaného materiálu díky vhodnému využití stoupá. Rebetong se využije až pro 20 % betonových konstrukcí a díky tomu se uspoří zhruba 1 750 kg kameniva na každý m3 betonu.

Vysoký standard výbavy

Modřanský cukrovar zachovává nadstandardní kvalitu zdravých a udržitelných materiálů s certifikáty EPD, FSC a PEFC. V rámci interiérových standardů naleznou noví majitelé sérii slinutých keramických dlaždic LINKA návrháře Maxima Velčovského, podlahové topení, bezfalcové vyšší dveře, velká okna se sníženým parapetem, ale také bezpečnostní vstupní dveře. Praktickým pomocníkem bude chytrý videotelefon, který umožní otevírání vstupních dveří čipem, nastavit si face ID a pokud přijede návštěva, je možné vytvořit přístupový QR kód.

Bydlení v Modřanském cukrovaru bude obohaceno o prvky chytré domácnosti. Základem bude dálkové ovládání žaluzií a topení, novinkou je tzv. odchodové tlačítko, které pomáhá šetřit spotřebu energií, když nikdo není doma.
Lukáš Maděra, ředitel prodeje a zákaznické péče Skanska Residential a.s.

Možnost odložení splátky hypotéky až po kolaudaci

Druhá etapa Modřanského cukrovaru se nabízí jako dobrá investice, a navíc garantuje fixní cenu od podpisu smlouvy až po nastěhování bez ohledu na možné zdražení stavebních materiálů v průběhu výstavby. V rámci financování mohou klienti využít služby dceřiné společnosti HypoSka a odložit si splátku 90 % kupní ceny až po kolaudaci nového domova. Tím klient získává čas navíc, během kterého může našetřit část hotovosti a hypotéku začít splácet těsně před nastěhováním.

Kontaktujte nás