Bydlení s certifikátem BREEAM

Už dva měsíce je práce z domova denním chlebem i těch, kteří si tzv. home office doposud nevyzkoušeli. Jeden si jí pochvaluje, pro jiného je to nepříjemná změna. Dle reakcí zaměstnavatelů se zdá, že častější práce z domova se může brzy stát standardem pro řadu z nás.

Domov bylo místo, kam jsme chodili hlavně odpočívat. Protože se pravděpodobně ve vyšší míře stane i naší kanceláří, bude o to důležitější prostor, v němž se pohybujeme, materiály, jimiž se obklopujeme, způsob hospodaření s energií, vodou nebo odpady, a aktivity, které můžeme v okolí domova podnikat.

Mileniálové nastavují trendy

Generace mileniálů sleduje tyto ukazatele už celkem přirozeně, vztah k udržitelnosti mají pod kůží a pojmy jako zero-waste nebo minimalismus patří do jejich běžného slovníku. Kladou důraz na vztahy, které žijí, spíše než na hmotné statky, které vlastní. Právě teď si řada z nich začíná pořizovat první bydlení a jsou to oni, kdo nastavují trendy budoucího developmentu.

Chtějí vědět, jak se v jejich novém domově bude nakládat s vodou. Využívá se dešťová voda k zalévání zahrady a slouží použitá voda z koupelny ke splachování toalety? Jak se hospodaří s energií – nebudou při celodenním pobytu doma zbytečně plýtvat omezenými zdroji? Má jejich nové bydliště certifikát udržitelnosti? To jsou otázky, které si mysl dnešního třicátníka intuitivně klade.

Albatros přírodě vstříc

„Nová čtvrť Albatros v pražských Kbelích
je šitá na míru generaci mileniálů, kteří hledají vlastní bydlení se všemi dostupnými benefity, nikoliv však na úkor přírody a planety,“
komentuje Lukáš Maděra, ředitel prodeje a zákaznické péče ve Skanska Reality.

Čtvrť inspirovaná skandinávským vzorem, kde lidé celkem přirozeně žijí podle pravidel udržitelného rozvoje. Odměnou je jim jejich celkově spokojenější život. Dokážeme tento životní styl přenést do Čech?

Inspirace lokálním prostředím

Už první dva bytové domy s názvem Kašpar a Lonka vyrostou podle přísných kritérií certifikace BREEAM. Tento certifikát jako první u nás získal projekt Botanica K, rovněž z dílny Skanska.

A podle čeho Kašpar a Lonka? Jsou to jména našich dvou pilotů a konstruktérů, kteří se zasloužili o rozvoj aviatiky v Česku. Téma letectví se prolíná celým veřejným prostorem nové čtvrti, jejíž název vychází ze jména legendárního cvičného letounu L-39 Albatros, který sídlí v nedalekém hangáru Leteckého muzea Kbely. 

Ochrana přírody i úspora v peněžence

Kdo by nechtěl žít v domě, jehož míra udržitelnosti patří v Čechách k unikátním. Obzvlášť v době, kdy budeme mezi svými „čtyřmi stěnami“ pravděpodobně trávit víc času než doposud.

„Skanska v Albatrosu garantuje o 32 procent nižší spotřebu energií, než si žádá současná legislativa. Plánujeme použít vybrané certifikované materiály, spotřeba vody bude o 25 procent nižší, než je běžné. Řidiči sdílených aut zaparkují v prostoru pro sdílená auta a v broukovištích můžete s dětmi sledovat život brouka,“ uvádí Renata Vildomcová, marketingová ředitelka Skanska Reality.

Byt s certifikátem

Certifikáty udržitelnosti se doposud používaly především u kancelářských budov. Nastavení vysokých požadavků také v rezidenční výstavbě je přelomovým krokem a bude zajímavé sledovat, jak rychle se s ním zákazník sžije a začne ho při výběru nového bytu vyžadovat. Mileniál k tomu má dobře nakročeno.

Více o certifikaci BREEAM v Albatrosu Kbely

Kontaktujte nás