V Praze 19 – Kbelích vyroste udržitelná mateřská škola

Nová školka bude součástí areálu Albatros Kbely, který roste pod taktovkou developera Skanska. Firma se zavázala, že kromě nových bytových domů zajistí také výstavbu mateřské školy, několika hřišť a rozsáhlé veřejné zeleně i společných prostranství. Ve čtvrtek 3. června byl symbolicky položen základní kámen školky za účasti představitelů radnice Prahy 19.

Čertův vršek

Stavba první etapy areálu včetně mateřské školy bude dokončena do léta příštího roku. Developer následně školku i s pozemkem pod objektem včetně školní zahrady převede na městskou část. Bude se tedy jednat o školku městskou, nikoliv soukromou. Se zahájením provozu se po jejím vybavení počítá v roce 2023, kdy se nastěhují první obyvatelé projektu Albatros Kbely. Nacházet se bude při ulici Polaneckého a bude mít tři třídy.

Velmi nás těší, když developer naslouchá potřebám města a jeho obyvatel. Součástí areálu budou také velkorysé zelené plochy a veřejná prostranství, která Skanska po ukončení výstavby rovněž převede do vlastnictví naší městské části. Péče o tento veřejný majetek pro nás znamená závazek, zároveň jde však o službu našim občanům, o kterou je mezi nimi mimořádný zájem.
Ivana Šestáková, místostarostka Městské části Praha 19

Kbelská radnice v nejbližší době vypíše výběrové řízení na tvorbu konceptu a realizaci interiérového vybavení mateřské školy. Stejně jako celý projekt, také Mateřská škola Albatros má velkou příležitost stát se udržitelným a zdravým prostorem včetně řady prvků, díky kterým se děti mohou přímo v areálu své školky od malička učit ochraně životního prostředí. 

Plynule by tak měla navazovat na veřejný prostor v areálu Albatros, kde Skanska postupně vybuduje tři kvalitní dětská hřiště z dílny Kompan, dánského dodavatele kvalitních dětských hřišť, workoutové sportoviště u cyklostezky, společný prostor pro grilování a prvky podporující biodiverzitu jako například hmyzí hotel.

Společné analýzy trhu společností Trigema, Skanska a Central Group poskytují přesný obraz vývoje na trhu s novými byty v Praze. Jsou vždy aktuální, přinášejí výsledky ve standardním čtvrtletním cyklu v komplexním pohledu i v detailu. Metodika pomohla kultivovat a profesionalizovat trh.
Veřejné plochy jsou navrženy tak, aby lépe hospodařily s dešťovými vodami, aby se předcházelo jejímu odtékání do kanalizace. Velmi si vážíme závazku města převzít tyto plochy a starat se o ně i do budoucna, aby celý areál se sadovými úpravami dlouhodobě zůstal upraveným a příjemným místem pro život. A to nejen pro nové obyvatele, ale pro všechny, kteří budou mít chuť potkávat své sousedy a trávit zde společný čas.
Petr Michálek, generální ředitel Skanska Reality

Zda nový vlastník bytu u odběru zelené energie zůstane, závisí pouze na něm.  Cena by v jeho rozhodování ale hrát roli nemusela – podle výpočtů developera se účet za zelenou energii pro dvoučlennou domácnost může lišit o nízké řády desítek korun měsíčně.

Rozhodnutí společnosti Skanska vítáme a těší nás, že lidé v Port Karolína C budou energii odebírat v rámci našeho produktu PREekoproud a zařadí se tak do dynamicky rostoucího segmentu zákazníků odebírajících elektřinu z obnovitelných zdrojů. Ta pochází převážně z vodních a bioplynových elektráren. Těší nás stále větší zájem o tyto produkty a jsme připraveni je nabídnout i dalším zájemcům.
Alexander Sloboda, obchodní ředitel Pražské energetiky

Městská část po dokončení projektu převezme do své správy také nově vybudovanou cyklostezku. Ta však bude po dobu výstavby součástí staveniště a bude proto uzavřena pro zajištění maximální bezpečnosti občanů. Zpřístupněna pro veřejnost bude po ukončení stavby poslední etapy projektu a umožní při jižní straně obytného souboru propojení sítě cyklostezek ve směru od Letňan do centra Kbel. Stane se tak součástí Via Sancta, obnovované poutní cesty z Prahy do Staré Boleslavi.

Albatros Kbely nabídne v 11 bytových domech celkem 652 bytových jednotek. Vyroste v pěti etapách, přičemž dokončení té první je plánováno na podzim příštího roku. Projekt dostal název podle legendárního cvičného letounu Aero L-39 Albatros, který je vystaven v nedalekém hangáru Leteckého muzea Kbely. Zájem o bydlení v nové čtvrti je enormní, což dokazuje skutečnost, že první i druhá etapa byla vyprodána během několika měsíců.

Kontaktujte nás