Skanska spouští výstavbu druhé etapy Modřanského cukrovaru. Standardem jsou FVE, recyklace vody a zelené střechy

Skanska spouští výstavbu druhé etapy Modřanského cukrovaru, která nabízí 126 bytových a 6 nebytových jednotek. Bytový komplex charakterizuje promyšlená modrozelená infrastruktura, nejnižší energetická náročnost budov PENB – A, certifikace BREEAM a bohatý prostor pro komunitní setkávání. Dokončení druhé etapy je v plánu do konce roku 2025 a investice přesáhne miliardu korun. Aktuálně je v druhé etapě prodáno 35 % bytů, cena startuje od 125 780 Kč vč. DPH za metr čtvereční.

Modřanský cukrovar - townhouse

Ve čtyřech bytových sekcích převažují dispozice 2kk až 4kk, nechybí ani malometrážní 1kk, největší 5kk nebo tzv. townhouse byty – moderní lofty, které nabídnou privátní přístup přímo z vnitrobloku. Všechny byty mají předzahrádku, terasu nebo balkon, prémiové byty v ustupujících patrech disponují velkou terasou s pergolou a přípravou na vířivku. V podzemních podlažích budou sklepy, servisní místnosti, garáže s přípravou pro nabíjecí stanice pro elektromobily, ale také zázemí pro úpravnu tzv. šedé vody. Ta přímo v domě přečistí a recykluje použitou vodu z koupelen a vrátí ji zpět do bytů ke splachování WC nebo k praní v automatických pračkách. V parteru vyroste 6 komerčních jednotek.

Po vzoru předcházejících etap bude i nový polootevřený vnitroblok vybaven prvky drobné architektury a městským mobiliářem, a spolu s parkem nabídne prostor pro komunitní setkávání. V areálu dále vznikne také centrální náměstí, amfiteátr, a dojde k revitalizace vltavského nábřeží.

Roli generálního architekta zastává v celém projektu ateliér Chybík + Krištof, ke spolupráci na podobě druhého vnitrobloku přizvala Skanska také studio Loxia. Za výslednou podobou veřejných prostranství stojí ateliér Flera Ferdinanda Lefflera. V areálu budou po dokončení výstavby instalovány umělecké prvky, které vzešly z veřejné umělecké soutěže ART.cukrovar – konkrétně instalace Cukrouš, Větrníky, Industriální archeologie a Lev, co hlídá řepu.

Domov připravený na budoucnost

V Modřanském cukrovaru aplikujeme novinky, které očekáváme, že se do budoucna stanou standardem rezidenční výstavby. Patří sem využití obnovitelných zdrojů, prefabrikace, digitalizace, robotika, ale i nové pracovní postupy, které přinášejí zvýšení produktivity a kvality výstavby
Petr Dušta, manažer projektu, Skanska Residential

Modřanský cukrovar dobře hospodaří se základními zdroji jako jsou energie, voda a materiál. V rámci energetiky dosahuje mimořádně nízké náročnosti v kategorii PENB – A, kde vychází oproti legislativnímu standardu o 44 % úsporněji.
Projekt počítá s propracovaným systémem hospodaření s pitnou, dešťovou i užitkovou vodou, který splňuje tzv. LID koncept (Low Impact Development), tedy šetrné zacházení s vodou v rámci lokality. Díky všem instalovaným technologiím bude předpokládaná spotřeba pitné vody v areálu nižší o 53 %, tj. 59 l vody denně na obyvatele.
Skanska klade důraz na recyklaci materiálů a využívá zde také rebetong, beton vyráběný z recyklátu namísto nově těženého kameniva. Jedná se o způsob upcyklace, kdy hodnota recyklovaného materiálu díky vhodnému využití stoupá.

Vysoký standard výbavy

Do Modřanského cukrovaru Skanska instaluje zdravé a udržitelné materiály s certifikáty EPD, FSC a PEFC. V rámci interiérových standardů naleznou noví majitelé sérii slinutých keramických dlaždic LINKA návrháře Maxima Velčovského, podlahové topení, bezfalcové vyšší dveře, velká okna se sníženým parapetem, ale také bezpečnostní vstupní dveře. Praktickým pomocníkem bude chytrý videotelefon, který umožní otevírání vstupních dveří čipem, nastavit si face ID a pokud přijede návštěva, je možné vytvořit i přístupový QR kód.

Obyvatelé Modřanského cukrovaru získají ve svém novém bytě i systém chytré domácnosti. Základem je dálkové ovládání žaluzií a topení, ve standardu bude také tzv. odchodové tlačítko, které pomáhá šetřit spotřebu energií, když nikdo není doma
Lukáš Maděra, ředitel prodeje a zákaznické péče Skanska Residential

Kontaktujte nás