Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena, 134 nízkoenergetických bytů vznikne u stanice metra Kolbenova

Skanska zahájila prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena v pražských Vysočanech. Bytový dům nabídne 134 nízkoenergetických bytů ve třech sekcích pojmenovaných po sestrách Emila Kolbena. Nové bydlení charakterizuje především perfektní dopravní dostupnost, mimořádně úsporný standard PENB-A, certifikace BREEAM a výběrové interiérové vybavení jako např. elegantní vyšší dveře, třívrstvé plovoucí podlahy nebo kvalitní chromované sanitární vybavení. S výstavbou developer počítá letos na podzim s předpokladem dokončení na přelomu 2026/2027. Ceny startují od 117 tisíc za metr čtvereční včetně DPH.

Modřanský cukrovar - townhouse

Nový osmipodlažní bytový dům o třech sekcích Kamila, Albína a Marie má v nabídce byty s převahou dispozic 2kk a 3+kk. Nechybí ani malometrážní 1+kk s možností vybudování odděleného prostoru pro spaní nebo prostorné 4+kk a 5+kk v nejvyšších patrech. Vybrané byty disponují zasklenou lodžií nebo soukromou předzahrádkou v prvním nadzemním podlaží. V podzemním podlaží jsou umístěny sklepy a garážová stání připravená i pro nabíjecí stanice elektromobilů.

Čtvrť Emila Kolbena - bytové domy Kamila, Albína a Marie - interiér

Interiérový design nových bytů je promyšlený a moderní s důrazem na praktičnost a efektivní využití prostoru. Vysoký standard potvrzuje výběrové interiérové vybavení jako např. elegantní vyšší dveře, třívrstvé plovoucí podlahy nebo kvalitní chromované sanitární vybavení. Zároveň je v projektu zachována vysoká kvalita zdravých a udržitelných materiálů s certifikacemi EPD, FSC, PEFC. Samostatnou kapitolou je pak propracovaný systém chytré domácnosti ve standardu nebo chytrý videotelefon pro otevírání vstupních dveří.

Čtvrť Emila Kolbena - bytové domy Kamila, Albína a Marie

Nový bytový dům dosahuje nejnižší energetické náročnosti PENB–A, kdy oproti zpřísněnému legislativnímu standardu roku 2023 vychází úsporněji o 25 %. Střechy budov budou doplňovat fotovoltaické panely s instalovaným výkonem 72,60 kWp a fototermické panely s předpokládanou účinností 37,29 MWh za rok. Fotovoltaická elektrárna bude šetřit energii nejen ve společných prostorech, ale i v jednotlivých bytech a fototermické panely zajistí snížení nákladů na ohřev teplé vody. Šetrný přístup se nevztahuje pouze k energiím, efektivně se bude hospodařit také s pitnou vodou, kde se předpokládá úspora pitné vody až o 31 %, tj. 33,99 l denně na obyvatele.

Domov připravený na budoucnost

V nové etapě naleznou zájemci smysluplně řešený veřejný prostor s venkovními plochami pro setkávání sousedů. Koncepce veřejných ploch vychází ze spolupráce se zástupci městské části a zahradním architektem Ferdinandem Lefflerem z renomovaného studia Flera. Přímo u bytového domu vznikne klidová zóna, která nabídne bylinkový záhon, piknikové sety s pevným grilem, menší dětské hřiště, ale také zastávky naučné stezky. Velkým benefitem bydlení ve čtvrti Emila Kolbena je také přilehlý park Zahrádky a zdejší rybník, hřiště, amfiteátr a cyklostezka.
Martin Horálek, senior projektový manažer Skanska Residential

Nový bytový dům splňuje přísné požadavky mezinárodní certifikace udržitelnosti BREEAM v úrovni VERY GOOD. Nektaronosná zeleň a stromy mají pozitivní vliv na místní mikroklima. Své místo tu najdou také prvky na podporu biodiverzity, tedy hmyzí hotel nebo přírodní broukoviště.

Nové Vysočany

Čtvrť Emila Kolbena nabídne v 5 fázích celkem 1 069 bytových jednotek na ploše 51 000 m2. V roce 2019 byla dokončena výstavba první etapy projektu s bytovými domy Greta (dcera), Lily (dcera) a Malvína (manželka), následovaly domy Jindřich (vnuk), Hanuš (syn) a budova Alfred (bratr), která bude dokončena během 2024. Nyní je na řadě sesterské trio Kamila, Albína a Marie.

Celý areál ponese odkaz jednoho z nejvýznamnějších českých průmyslníků 20. století – Emila Kolbena, průkopníka moderního elektrotechnického průmyslu v Čechách a zastánce silnoproudé elektrotechniky. Odkaz na slavnou industriální historii bude protkán napříč celým projektem. Bytové domy jsou pojmenovány po důležitých členech rodiny Emila Kolbena, nechybí ani designové prvky ve společných prostorách a součástí orientačního navigačního systému v celé čtvrti jsou umělecky ztvárněné “Sloupy Emila Kolbena”. Ty navrhlo studio LAND05 ve spolupráci s umělcem Matějem Hájkem.

Kontaktujte nás