Ceny bytů v Praze vzrostly za rok o 30 procent. Na vině je o čtvrtinu nižší nabídka a prudký růst cen vstupů

Ceny nových bytů v hlavním městě nadále rostou. Průměrná prodejní cena v Praze dosáhla v letošním prvním čtvrtletí 145.749 Kč/m2. To je o téměř 30 procent více než před rokem. Na vině je především nízká nabídka, která se již téměř rok pohybuje jen okolo 3 tisíc nových bytů, a prudce rostoucí ceny vstupů, především stavebních prací, materiálů a energií. Za první tři měsíce letošního roku se prodalo 1.050 nových bytů. Vyplývá to z analýzy společností Trigema, Skanska a Central Group.

V prvním kvartále roku se vyprodaná nabídka jen slabě doplnila, aby ale uspokojila dlouhodobé tržní potřeby, musela by být alespoň trojnásobná. Češi mají nadále o koupi nového bydlení zájem, z průzkumu víme, že i v této nejisté době je nemovitost považována za nejbezpečnější a nejvýnosnější typ investice. Proti uspokojení poptávky ale stojí zdlouhavé povolování nové výstavby, k jehož zefektivnění zatím nedochází. Často zmiňované nájemní bydlení tuto skutečnost nevyřeší, nabídku pouze částečně doplní.
Petr Michálek, generální ředitel Skanska Reality
Nedostatek nových bytů je jedním z hlavních důvodů, proč došlo k dalšímu nárůstu cen. Podstatně k němu ale přispělo i další výrazné zdražování vstupů. V souvislosti s válkou na Ukrajině došlo k dalšímu narušení dodavatelsko-odběratelských vztahů, což má negativní vliv na dostupnost a ceny stavebních materiálů. Některé stavební komponenty od začátku roku zdražily o desítky procent, klíčové materiály dokonce až o násobky stovek procent. Výrazně zdražila například betonářská výztuž, cement, izolační materiály, plechy a řada dalších vstupů. Významné zdražení zaznamenala také energie a v souvislosti s opatřeními ČNB i úvěry.

Prodejní cena nových bytů vzrostla na 145.749 Kč za m2 (meziročně o 29,9 % více), a velmi se tak přiblížila i ceně nabídkové, která se na konci čtvrtletí pohybovala těsně pod úrovní 150 tisíc Kč/m2 (149.255 Kč/m2, meziročně o 22,8 % více). Nabídkové ceny se přitom dlouhodobě držely 5-10 % nad úrovní cen prodejních.

Rostoucí ceny bytů bohužel kopírují současnou situaci, kdy je na trhu nejméně nových bytů za posledních deset let. Nabídka se v loňském roce téměř vyprodala a zdlouhavé povolovací procesy stále komplikují novou výstavbu. Zároveň se do rostoucích cen bytů promítly i eskalované ceny všech vstupů: komodit, energií, úroků nebo lidských zdrojů.
Marcel Soural, předseda představenstva investiční skupiny Trigema
Především velmi nízká úroveň nabídky, nejistota ohledně budoucího vývoje a zdražování a zhoršení dostupnosti hypoték, kdy v souvislosti s nařízeními ČNB opět dochází k zavedení úvěrových limitů DTI a DSTI a na nemovitost je možné si půjčit nanejvýš 80 % hodnoty nemovitosti (s výjimkou žadatelů do 36 let), měly za následek, že část zájemců o nové bydlení své kupní rozhodnutí dočasně odložila. Za první čtvrtletí se v Praze prodalo celkem 1.050 nových bytů, což je nejméně od druhého čtvrtletí roku 2020, kdy se jich prodalo 1.100. Kvůli mírnému ochlazení poptávky by se mohlo zdát, že dojde k růstu nabídky. Tento růst však bude pouze nominální, v reálném pohledu se nic zásadního nezmění. Nabídka stále ani zdaleka nebude schopna pokrýt poptávku.
V poslední době ubyla část klientů čerpajících hypotéky, které jsou nyní dražší. Ale na druhé straně zcela zásadně roste počet lidí, kteří do koupi bytu ukládají své úspory, protože se obávají o jejich znehodnocení. Nový byt je totiž bezpečná investice a ochrana před inflací.
Dušan Kunovský, zakladatel a šéf Central Group

Kontaktujte nás