Naučná stezka 5

Vítejte ve čtvrti Emila Kolbena!

Vítejte v nové rezidenční čtvrti, kde ještě před několika lety stály zchátralé tovární haly a sklady bývalé továrny ČKD (dříve Kolben aspol.). Právě po jejím zakladateli – Emilu Kolbenovi, dostala tato nová čtvrť svůj název.

Tento významný český průmyslník, vynálezce a podnikatel byl při navrhování moderní rezidenční čtvrti v mnohém inspirací. Bytové domy zde nesou název po jeho příbuzných a spolupracovnících. V interiérech domů se často objevuje elektrická součástka spínačů a přepínačů. Byl to právě Kolben, jenž byl zastánce a průkopník střídavého proudu ve střední Evropě. Na jeho počest byl ve čtvrti vztyčen sloup Emila Kolbena, připomínající jeho odkaz.

Vysočany byly dlouhodobě opomíjenou historickou industriální čtvrtí na okraji širšího centra Prahy. Někteří je přirovnávají ke známé londýnské čtvrti Canary Wharf, která také bývala centrem průmyslu. Doba však pokročila, a dnes se tato část Londýna těší enormnímu zájmu soukromých investorů, je sídlem nadnárodních korporací, ale i prominentním domovem pro ty, kdo hledají onen pověstný genius loci.

Podobná proměna se právě odehrává i v pražských Vysočanech. Velká část území podél ulice Kolbenova prochází rozsáhlou revitalizací a postupně se proměňuje v osobité místo, kde lidi baví bydlet a trávit volný čas.

Čtvrť Emila Kolbena je jedním z nejvýraznějších zdejších projektů a zaujímá místo jen pár kroků od stanice metra Kolbenova. Architekti zde navrhli řadu moderních technologií a netradičně pojali i veřejný prostor s množstvím interaktivních prvků. Čtvrť navazuje na nový park Zahrádky, kudy se kolem vodních atrakcí a malého amfiteátru dostaneme přes lávku až do ulice Poděbradská.

Celkem se ve čtvrti buduje pět etap bytových domů a její kompletní dokončení je plánováno na rok 2030. První obyvatelé projektu zavítali do svého nového vysočanského domova už na jaře 2020. V dubnu 2020 byla zahájena výstavba dalších bytových domů pojmenovaných po Kolbenově synovi a vnukovi – Hanuš a Jindřich. Díky své výšce nabídnou byty v nejvyšších patrech zajímavé výhledy do okolí na postupně se měnící ráz této městské čtvrti.