I v době mimořádných opatření odstartovala Skanska pokračování nové čtvrti ve Vysočanech

Poklepání základního kamene tento týden oficiálně odstartovalo stavbu druhé etapy projektu čtvrť Emila Kolbena. Skanska tak pokračuje v rozvoji vysočanského brownfieldu v blízkosti stanice Kolbenova i v období karantény, za zvýšených bezpečnostních opatření. Dvě nové budovy doplní tři stávající bytové domy, které v těchto dnech developer ve zvláštním režimu předává jeho novým vlastníkům. Druhá etapa, jejíž celková investice přesáhne 650 milionů Kč, nabídne domov až pro 300 obyvatel.

V Nových Vysočanech, v blízkosti říčky Rokytka, roste rezidenční čtvrť, která nese odkaz jednoho z nejvýznačnějších průmyslníků 20. století. Původně zde byly průmyslové areály a tovární haly, dnes se zde rodí rezidenční domy a kvalitní veřejené prostory, jejichž součástí jsou například umělecké prvky, městký mobiliář či naučná stezka. Zatímco obyvatelé I. etapy se v dubnu začínají stěhovat do nových domovů, zájemci o nové bydlení si mohou vybírat z daších 131 nových bytů, které Skanska přidala do své nabídky v rámci II. etapy. Převažují dispozice 2+kk, dostupná je však plná škála od jednoduchých 1+kk po velkorysé 5+kk s terasami.

I tentokrát nesou jednotlivé domy jména členů rodiny Emila Kolbena. Větší Hanuš, pojmenovaný po Kolbenovu synovi, má tvar písmena L a dosahuje výšky čtrnácti pater. Menší z domů, sedmipatrový Jindřich, získal jméno po vnukovi Emila Kolbena.

Velký důraz je v projektu kladen na veřejný prostor. Díky spolupráci s renomovanými krajinářskými architekty vznikne ve čtvrti Emila Kolbena kvalitní veřejné prostranství v netradičním rázu. K relaxaci obyvatel bude sloužit jedinečný park s interaktivními prvky pro všechny věkové kategorie. Návštěvníkům pak usnadní orientaci navigační systém, jehož součástí budou výrazné sloupy Emila Kolbena. Tyto moderní sochy, které navrhlo studio LAND05 ve spolupráci s umělcem Matějem Hájkem, propojí všechny etapy projektu a zároveň budou odkazem industriální minulosti lokality.

Celá čtvr’t ponese odkaz jednoho z nejvýznamnějších českých průmyslníků 20. století – Emila Kolbena, průkopníka moderního elektrotechnického průmyslu v Čechách a zastánce silnoproudé elektrotechniky. Právě obor elektrotechniky se propisuje do venkovních a vnitřních prostor celé čtvrti. Obyvatele i návštěvníky areálu zaujme a pobaví například grafická realizace garáží a společných prostor v bytových domech, kam bude odkaz elektrotechniky pečlivě propsán.

Předpokládané dokončení této etapy je konec roku 2022.

Kontaktujte nás