Nepřekonatelné hnojivo, snížení množství odpadu, co končí v popelnici, čistší a voňavější koš, ale také obří pomoc přírodě. Kompostování má celou řadu výhod. Přemýšlíte, že ho vyzkoušíte i u vás doma? Přinášíme tipy, jak se do něj pustit snadno a rychle.
Začít s domácím kompostováním je skutečně jednoduché a dneska už i relativně dostupné. V nabídce obchodů je těchto důmyslných zařízení víc než dost, a protože velmi často také výborně vypadají, umístit je můžete klidně i na kuchyňské okno. Kompost pak v domácích kompostérech vzniká trochu jinak, než je tomu na zahradě. Kromě vlhkosti a kyslíku se venku o celý proces starají další živé organismy, třeba hmyz. Jejich činnost je pak zapotřebí suplovat i doma. Podle toho se jednotlivé kompostéry liší.
1. Vermikompostér
Zde mají hlavní slovo žížaly, které hnojivo vyrábějí. Nejvhodnější jsou ty kalifornské, které lze často zakoupit spolu s kompostérem nebo je seženete na stránkách specializujících se na kompostování. Poté je jen přikrmujete zbytky z kuchyně a bát se nemusíte ani v případě, že odjedete na dovolenou, žížaly vydrží bez stravy až tři týdny. Kompost je pak hotový zhruba za 12 týdnů.
Co sem hodit
• ovoce a zelenina
• čajové sáčky
• kávová sedlina
• listy, stonky a květy rostlin
• tenké větvičky
• tráva
• čisté piliny, ruličky toaletního papíru, plata od vajec
• slupky od banánů a citrusů v omezeném množství
Co sem neházet
• mléčné výrobky
• jakékoliv živočišné produkty
• tuky a cokoliv mastného
• kosti
• výkaly masožravých zvířat
2. Bokashi kompostér
Zatímco o žížalách už jste asi slyšeli, relativní novinkou je bokashi kompostér, kde se organický odpad zpracovává pomocí tradiční japonské metody, a to fermentací s využitím speciálních bakterií bokashi. Po zaplnění nádoby přidáte tyto bakterie a čtrnáct dní necháte zrát. Poté vše promícháte se zeminou a za další čtyři týdny máte hnojivo. Výhodou bokashi kompostérů je také skutečnost, že oproti těm klasickým sem můžete přidávat živočišné zbytky, nad nimiž by žížaly ohrnuly nos.
Bokashi kompostér, foto: Kokoza
Co sem hodit
• vše, co se hodí do vermikompostérů
• slupky od banánů a citrusů v jakémkoliv množství
• na kousky nalámané pečivo
• vařené jídlo
• syrové i vařené maso
• vejce
• mléčné výrobky
Co sem neházet
• jakékoliv tekutiny
• kosti
• papír
• výkaly masožravých zvířat
Jak na domácí kompostování
Při domácím kompostování je důležité dodržet několik jednoduchých pravidel. Ideální teplotou pro kompostér je 5 - 20 stupňů, nikdy by neměl stát na přímém slunci, aby nevysychal, a dobře mu rovněž nedělá příliš velké množství kapalin.
Výhodou domácích kompostérů je také vedlejší produkt v podobě tekutiny, která při vytváření humusu vzniká a která je pro rostliny pravým elixírem. Ve zředěné formě (u vermikomostéru je to 1 : 10, u bokashi kompostéru dokonce 1 : 100) si vytvoříte perfektní hnojivo, jimž své květiny, bylinky i keříky můžete pravidelně zalévat.
Jak je vidět, kompostování v domácnosti není žádná jaderná fyzika a v případě bokashi kompostérů v nich zpracujete téměř všechny zbytky z kuchyně. Vlastní superpotravu pro rostliny můžete mít navíc už za pár týdnů. Dáte mu šanci i vy?
Copr - komunitní zahrada mezi budovami Corso Court a Praga Studios v pražském Karlíně