Žížaly, nebo bakterie? Tipy, jak na domácí kompostování

Nepřekonatelné hnojivo, snížení množství odpadu, co končí v popelnici, čistší a voňavější koš, ale také obří pomoc přírodě. Kompostování má celou řadu výhod. Přemýšlíte, že ho vyzkoušíte i u vás doma? Přinášíme tipy, jak se do něj pustit snadno a rychle.

Začít s domácím kompostováním je skutečně jednoduché a dneska už i relativně dostupné. V nabídce obchodů je těchto důmyslných zařízení víc než dost, a protože velmi často také výborně vypadají, umístit je můžete klidně i na kuchyňské okno. Kompost pak v domácích kompostérech vzniká trochu jinak, než je tomu na zahradě. Kromě vlhkosti a kyslíku se venku o celý proces starají další živé organismy, třeba hmyz. Jejich činnost je pak zapotřebí suplovat i doma. Podle toho se jednotlivé kompostéry liší.

1. Vermikompostér

Zde mají hlavní slovo žížaly, které hnojivo vyrábějí. Nejvhodnější jsou ty kalifornské, které lze často zakoupit spolu s kompostérem nebo je seženete na stránkách specializujících se na kompostování. Poté je jen přikrmujete zbytky z kuchyně a bát se nemusíte ani v případě, že odjedete na dovolenou, žížaly vydrží bez stravy až tři týdny. Kompost je pak hotový zhruba za 12 týdnů.

Co sem hodit

•   ovoce a zelenina
•   čajové sáčky
•   kávová sedlina
•   listy, stonky a květy rostlin
•   tenké větvičky
•   tráva
•   čisté piliny, ruličky toaletního papíru, plata od vajec
•   slupky od banánů a citrusů v omezeném množství

Co sem neházet

•   mléčné výrobky
•   jakékoliv živočišné produkty
•   tuky a cokoliv mastného
•   kosti
•   výkaly masožravých zvířat

2. Bokashi kompostér

Zatímco o žížalách už jste asi slyšeli, relativní novinkou je bokashi kompostér, kde se organický odpad zpracovává pomocí tradiční japonské metody, a to fermentací s využitím speciálních bakterií bokashi. Po zaplnění nádoby přidáte tyto bakterie a čtrnáct dní necháte zrát. Poté vše promícháte se zeminou a za další čtyři týdny máte hnojivo. Výhodou bokashi kompostérů je také skutečnost, že oproti těm klasickým sem můžete přidávat živočišné zbytky, nad nimiž by žížaly ohrnuly nos.

Bokashi kompostér, foto: Kokoza

Co sem hodit

•   vše, co se hodí do vermikompostérů
•   slupky od banánů a citrusů v jakémkoliv množství
•   na kousky nalámané pečivo
•   vařené jídlo
•   syrové i vařené maso
•   vejce
•   mléčné výrobky

Co sem neházet

•   jakékoliv tekutiny
•   kosti
•   papír
•   výkaly masožravých zvířat

Jak na domácí kompostování

Při domácím kompostování je důležité dodržet několik jednoduchých pravidel. Ideální teplotou pro kompostér je 5 - 20 stupňů, nikdy by neměl stát na přímém slunci, aby nevysychal, a dobře mu rovněž nedělá příliš velké množství kapalin.

Výhodou domácích kompostérů je také vedlejší produkt v podobě tekutiny, která při vytváření humusu vzniká a která je pro rostliny pravým elixírem. Ve zředěné formě (u vermikomostéru je to 1 : 10, u bokashi kompostéru dokonce 1 : 100) si vytvoříte perfektní hnojivo, jimž své květiny, bylinky i keříky můžete pravidelně zalévat.

Jak je vidět, kompostování v domácnosti není žádná jaderná fyzika a v případě bokashi kompostérů v nich zpracujete téměř všechny zbytky z kuchyně. Vlastní superpotravu pro rostliny můžete mít navíc už za pár týdnů. Dáte mu šanci i vy?

Copr - komunitní zahrada mezi budovami Corso Court a Praga Studios v pražském Karlíně

Autor článku

Renata  Vildomcová

Ve společnosti Skanska má na starosti komunikaci, marketing a společenskou odpovědnost v rezidenční výstavbě. Renata je nadšencem, který se těší z pozitivní současnosti a věří v ještě lepší budoucnost. Je oddanou propagátorkou biodiverzity a udržitelnosti v bytové výstavbě, současně při tom hledá nové cesty udržitelného (čti: nevtíravého a hodnotného) marketingu, a podporuje využívání recyklovaných materiálů všude, kde je to jen možné. Příroda spojená s pohybem jí na oplátku energii vrací.

Sdílejte článek s přáteli