O kompostování se v poslední době mluví čím dál víc a není se co divit - má mnoho benefitů, které ocení nejen rostliny, ale také vaše peněženka a v neposlední řadě příroda.
Každý Čech ročně vyprodukuje stovky kilogramů komunálního odpadu. Velkou část tvoří zbytky z kuchyně i další organický odpad, který na skládkách končí naprosto zbytečně. Něco s tím udělat, a ještě ušetřit může každý z nás. Řešení je přitom jednoduché a pohodlné. Jmenuje se kompostování a má celou řadu výhod. Tady je pět důvodů, proč je dobré o něm začít uvažovat.
Snížíte množství odpadu
Možná se vám zdá, že do koše vyhodíte jen pár slupek, opak je nicméně pravdou. Biologicky rozložitelného odpadu, který končí na skládkách, je mnohem víc, než si dokážeme představit. Každý Čech ročně vytvoří 351 kg komunálního odpadu, celých 40 % tvoří právě biologicky rozložitelný odpad. Tím samozřejmě nechceme říct, že čtyři desetiny svého odpadu můžete vyhodit do kompostéru, tam patří jen část. I tak ale díky kompostování snížíte výrazné množství odpadu.
Ušetříte peníze
Možná víte, že do klasických kompostérů se hodí skoro jakékoliv zbytky rostlinného původu, ty živočišné sem nepatří. Pak ale existuje relativní novinka v podobě bokashi kompostérů, kde probíhá trochu jiný proces vzniku kompostu, hlavně se sem ale hodí mnohem víc zbytků. Třeba i vařené jídlo, maso, tučné věci či mléčné výrobky. Díky tomu lze výrazně snížit množství odpadu, které házíte do popelnice. A tím i náklady za jeho svoz jak sobě, tak i obci či městu, kde žijete. Vaše daně tak neskončí na skládce, ale budou mít mnohem smysluplnější využití.
Bokashi kompostér, foto: Kokoza
Uděláte něco pro planetu
Díky kompostování můžete jednoduše snížit množství vypouštěných skleníkových plynů. Organický odpad se jednak na skládkách kvůli nedostatku kyslíku nerozkládá správně, což způsobuje, že se do atmosféry uvolňuje velké množství metanu. Jde o skleníkový plyn, který je ještě mnohem nebezpečnější než obecný strašák v podobě oxidu uhličitého. Kompostování ale také pomáhá obnovit zdraví půdy, což je neméně důležité. Vyživená půda dokáže lépe zadržovat vodu a bojovat tak proti suchu a erozím, ale také podobně jako stromy zachytává skleníkové plyny.
Zbavíte se zápachu
Mnoho lidí si myslí, že je kompostování dobré jen na vesnicích, pro lidi se zahradou nebo hipíky. To pravda rozhodně není. Kompostování se nehodí jen pro zahrádkáře, ale i do toho nejmenšího bytu a určitě nejde o smradlavou činnost. Kompostování je ve skutečnosti opravdu snadné a mnohem čistší, než když všechen odpad házíte do koše. V kompostéru se organické zbytky rozkládají s pomocí vody, bakterií a kyslíku. Jde o stejný proces, jaký se děje v přírodě a který rozhodně nesmrdí. V kuchyňském koši, kam házíme i organický odpad, proti tomu žádný vzduch není a že po fialkách určitě nevoní, víme úplně všichni.
Získáte nejlepší potravu pro kytky i půdu
Hlavním důvodem, proč většina lidí kompostuje, je černé zlato, jak se také říká kompostu či humusu, který tu vzniká. Oproti syntetickým hnojivům, která se běžně pořídí v hobby marketech a zahradnictví a která obsahují jen zlomek prospěšných látek, jde o zcela komplexní výživu pro rostliny. Biologicky rozmanitá a živinami až po okraj nabitá směs je zkrátka tím nejlepším, co můžete rostlinám při přesazování či jako výživu nabídnout.
Copr - komunitní zahrada mezi budovami Corso Court a Praga Studios v pražském Karlíně